امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

مبانی نظری کیفیت زندگی

مبانی نظری کیفیت زندگی دسته: علوم انسانی
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: docx
حجم فایل: 47 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 32

مبانی نظری کیفیت زندگی

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

مقدمه
تاریخچه کیفیت زندگی
ابعاد کیفیت زندگی
حیطه ها و شاخص های کیفیت زندگی
جدول شماره 1-2: حیطه¬ها و شاخص¬های کیفیت زندگی
مفاهیم مرتبط با کیفیت زندگی
الف) بهزیستی
  الگوی ویسینگ و وان دان
نظریه ریف
ب) رضایت از زندگی
ج) شادکامی
نظریه یکپارچه کیفیت زندگی
فواید شادکامی و رضایت از زندگی
الف- منابع فارسی
ب - منابع انگلیسی



کیفیت زندگی
    مقدمه
کیفیت زندگی از واژه¬هایی است كه تعریف مشخص و یکسانی ندارد؛ اگر چه مردم به شكل غریزی معنای آن را به راحتی درك می¬كنند، لیكن این مفهوم برای همه آنها یكسان نیست. از آن جا كه مانند سایر متغیرها اندازه گیری آن مستلزم وجود تعریف جامع و مشخصی از آن خواهد بود، همواره تلاش شده است تا تعریف مناسبی برای آن ارائه گردد. بسیاری از تحقیقات، تعریفی از کیفیت زندگی ارائه نمی¬دهند. این امر یا به این علت است كه تعریف آن را بسیار ساده می¬انگارند یا به جهت پیچیده بودن این مفهوم از تعریف آن اجتناب می¬كنند، در حالی كه با توجه به عدم اجماع در مورد تعریف این واژه، انتظار می¬رود در پژوهش¬های مربوط، این مفهوم و ابعاد در نظر گرفته شده برای آن به صورت شفاف مشخص شوند (نجات، 1387).
    امروزه موضوعات مربوط به کیفیت زندگی به طور گسترده¬ای در رشته¬های علمی مختلف مورد بحث قرار گرفته می¬شود به همین دلیل علی¬رغم تعاریف زیادی که از این مفهوم وجود دارد، هیچ یک از تعاریف موجود مقبولیت عام نیافته¬اند (ساسنین  و جورکاوسکاس ، 2009).
    آنچه كه در این تعریف اهمیت زیادی دارد این است كه با آن بتوان میان این مفهوم و سایر مفاهیم مرتبط مانند خوب بودن، وضعیت سلامت، رضایت از زندگی و  امید تمایز قائل شد. نظریات متفاوتی درباره كیفیت زندگی وجود دارد. بعضی از محققین معتقدند تنها در صورتی كه تواماً چندین بعد از سلامتی سنجیده شود می¬توان آن را كیفیت زندگی نامید. عده¬ای نیز بر این باورند كه یك تعریف واحد كه در تمام مراحل یك بیماری یا در جوامع مختلف كاربرد داشته باشد، برای این مفهوم وجود ندارد؛ اغلب صاحب نظران در این زمینه توافق دارند كه كیفیت زندگی، حقایق مثبت و منفی زندگی را در كنار یكدیگر در نظر می گیرد و چند بعد دارد. از طرفی آن را یك مفهوم ذهنی و پویا قلمداد می-نمایند. ذهنی به این معنا كه حتما باید توسط خود شخص، بر اساس نظر او و نه فرد جایگزین تعیین گردد و پویا یعنی در طی زمان تغییر خواهد كرد و لذا ضروری است در دوره¬ای از زمان اندازه گیری گردد. اگر چه ذهنی بودن دامنه¬های كیفیت زندگی از نظر برخی از دانشمندان كافی نیست به طوری كه برخی از صاحب نظران بر این باورند كه هر یك از دامنه¬های كیفیت زندگی باید قابلیت این را داشته باشد كه هم به صورت ذهنی و هم به صورت عینی قابل اندازه گیری باشد. این گروه معتقدند كه سنجش ذهنی اگر چه لازم است، ولی كافی نیست. مهم آنكه در هر تحقیق كه مرتبط با كیفیت زندگی باشد تعریف آن از نظر محقق روشن گردد (نجات، 1387).

مقدمه

تاریخچه کیفیت زندگی

ابعاد کیفیت زندگی

حیطه ها و شاخص های کیفیت زندگی

جدول شماره 1-2: حیطه­ها و شاخص­های کیفیت زندگی

مفاهیم مرتبط با کیفیت زندگی

الف) بهزیستی[1]

الگوی ویسینگ و وان دان

نظریه ریف

ب) رضایت از زندگی

ج) شادکامی

نظریه یکپارچه کیفیت زندگی[2]

فواید شادکامی و رضایت از زندگی

الف- منابع فارسی

ب - منابع انگلیسی

کیفیت زندگی

مقدمه

کیفیت زندگی از واژه­هایی است كه تعریف مشخص و یکسانی ندارد؛ اگر چه مردم به شكل غریزی معنای آن را به راحتی درك می­كنند، لیكن این مفهوم برای همه آنها یكسان نیست. از آن جا كه مانند سایر متغیرها اندازه گیری آن مستلزم وجود تعریف جامع و مشخصی از آن خواهد بود، همواره تلاش شده است تا تعریف مناسبی برای آن ارائه گردد. بسیاری از تحقیقات، تعریفی از کیفیت زندگی ارائه نمی­دهند. این امر یا به این علت است كه تعریف آن را بسیار ساده می­انگارند یا به جهت پیچیده بودن این مفهوم از تعریف آن اجتناب می­كنند، در حالی كه با توجه به عدم اجماع در مورد تعریف این واژه، انتظار می­رود در پژوهش­های مربوط، این مفهوم و ابعاد در نظر گرفته شده برای آن به صورت شفاف مشخص شوند (نجات، 1387).

امروزه موضوعات مربوط به کیفیت زندگی به طور گسترده­ای در رشته­های علمی مختلف مورد بحث قرار گرفته می­شود به همین دلیل علی­رغم تعاریف زیادی که از این مفهوم وجود دارد، هیچ یک از تعاریف موجود مقبولیت عام نیافته­اند (ساسنین[3] و جورکاوسکاس[4]، 2009).

آنچه كه در این تعریف اهمیت زیادی دارد این است كه با آن بتوان میان این مفهوم و سایر مفاهیم مرتبط مانند خوب بودن، وضعیت سلامت، رضایت از زندگی و امید تمایز قائل شد. نظریات متفاوتی درباره كیفیت زندگی وجود دارد. بعضی از محققین معتقدند تنها در صورتی كه تواماً چندین بعد از سلامتی سنجیده شود می­توان آن را كیفیت زندگی نامید. عده­ای نیز بر این باورند كه یك تعریف واحد كه در تمام مراحل یك بیماری یا در جوامع مختلف كاربرد داشته باشد، برای این مفهوم وجود ندارد؛ اغلب صاحب نظران در این زمینه توافق دارند كه كیفیت زندگی، حقایق مثبت و منفی زندگی را در كنار یكدیگر در نظر می گیرد و چند بعد دارد. از طرفی آن را یك مفهوم ذهنی و پویا قلمداد می­نمایند. ذهنی به این معنا كه حتما باید توسط خود شخص، بر اساس نظر او و نه فرد جایگزین تعیین گردد و پویا یعنی در طی زمان تغییر خواهد كرد و لذا ضروری است در دوره­ای از زمان اندازه گیری گردد. اگر چه ذهنی بودن دامنه­های كیفیت زندگی از نظر برخی از دانشمندان كافی نیست به طوری كه برخی از صاحب نظران بر این باورند كه هر یك از دامنه­های كیفیت زندگی باید قابلیت این را داشته باشد كه هم به صورت ذهنی و هم به صورت عینی قابل اندازه گیری باشد. این گروه معتقدند كه سنجش ذهنی اگر چه لازم است، ولی كافی نیست. مهم آنكه در هر تحقیق كه مرتبط با كیفیت زندگی باشد تعریف آن از نظر محقق روشن گردد (نجات، 1387).



[1] - well being

[2] - integrative quality-of-life

[3] - Susniene

[4] - Jurkauskas

قیمت فایل فقط 24,700 تومان

خرید

برچسب ها : مبانی نظری کیفیت زندگی , مبانی نظری , کیفیت زندگی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر